Reminiscens

Erindringscenter Bornholm

Jens Rehfeld


Reminiscens

I de engelsktalende lande har man i mange år brugt ordet Reminiscens, om det at bruge erindringer og minder. I dag er det også i Danmark et anerkendt fagligt begreb for planlagt systematisk arbejde med menneskers erindringer. Reminiscensmetode kom til Danmark i 1996, og allerede i 1997 kunne man også på Bornholm drage nytte af denne metode. I 2001 blev foreningen Erindringscenter Bornholm stiftet, og i samme år blev Erindringscenter Bornholm oprette i den gamle Toldbod i Rønne. I 2015 er vi så flyttet til nye lokaler.

Erindringscenter Bornholm arbejder for at udbrede kendskabet til og brugen af Reminiscensmetoden – bl. a. inden for omsorgen for ældre og for mennesker med demens.

Erfaringen viser, hvilken interesse og engagement et besøg på det åbne museum sætter gang i, så vel blandt friske ældre og beboere på plejehjemmene. Man må røre ved, undersøge og anvende alle effekterne på centret. Jeg oplever i mit daglige arbejde, at der med små virkemidler sættes gang i minderne – hos såvel gammel som ung.


Erindringskasser

Den primære opgave er at servicere arbejdet inden for pleje- og omsorgsområdet, hvilket eksempelvis sker ved udlån af erindringskasser.

Erindringskasser indeholder historiske genstande fra ”det levede liv”. Kasserne indeholder 20-30 forskellige effekter, som alle relaterer til kassens tema. De enkelte effekter bruges som udgangspunkt, når man arbejder med erindringsaktiviteter. Du kan låne kasserne eller effekter fra det åbne lager og det er gratis.

Vi råder over en række af færdigpakkede erindringskasser – eksempler på erindringskasser:

* Skoletiden * Alt til mænd * En tur til København *At se godt ud – en tur i byen *Barndom og lege.

Hvis man spørger en demensramt dame, om hun kan huske et vaskebræt – ja, så ryster hun på hovedet, da begrebet er væk. Lægger man derimod et vaskebræt foran hende – ja, som kommer billede frem i hendes hukommelse, når hun genkender det, og så begynder hun at fortælle. Så når man arbejder med demensramte, er det vigtigt at man bruge effekter som de genkender.


Følgende lille digt fortæller meget flot, hvad ideen med Erindringscenter Bornholm er. Det blev skrevet i vores gæstebog ved indvielsen – af Doris Madsen, som deltog sammen med beboere fra Plejecenter Slottet Rønne.


Udenfor stråler solen

vi sidder i plysstolen

drikker kaffe af Madam Blå

mens tiden går i stå

vi er pludselig langt tilbage

i de gode gamle dage

fra fortid til fremtid vi spinder

en tråd gennem livet vi finder

                 Doris Madsen